Ανώμαλα ρήματα

wpid-wp-1443207050867.jpeg

Για τον Δημήτρη Καμμένο τι να πεις; Αυτός δεν ήταν υπουργός, αλλά το πιο γρήγορο αυτογκόλ στην παγκόσμια πολιτική ιστορία. Αν υποθέσουμε πως στα καθ” ημάς η θητεία μιας κυβέρνησης κινείται σε ορίζοντα τετραετίας και ένα ποδοσφαιρικό ματς διαρκεί ενενήντα λεπτά, τότε κατ” αναλογίαν οι επιτελείς του πρωθυπουργού κατόρθωσαν να τραντάξουν το πλεκτόν του δικού τους γκολπόστ μόλις στο δεύτερο δευτερόλεπτο. Η πολύπλοκη πράξη έχει επαληθευτεί από μαθηματικό εγκέφαλο, συνεργάτη της εφημερίδας.

Καταχωρίσθηκε ήδη ο άθλος στο βιβλίο Γκίνες, εμπειρογνώμονες του οποίου βρίσκονται από προχθές στην Αθήνα κατοπτεύοντες, ακροβολισμένοι σε πανύψηλα δέντρα του Εθνικού Κήπου, τους ενοίκους του Μαξίμου, βέβαιοι ότι θα αλιεύσουν νέα, σπάνια μαργαριτάρια, άτινα θα καταυγάσουν με τη λάμψη τους τις σελίδες των επόμενων τόμων. Το ρεκόρ του πιο βραχύβιου υπουργού, φευγαλέου σαν σύντομο ανέκδοτο, προβλέπεται να κρατήσει εκατονταετηρίδες, καίτοι, σύμφωνα με διασταυρωμένες εκτιμήσεις ειδημόνων της Guinness World Records, με τις εμπνεύσεις του Τσίπρα ποτέ δεν μπορείς να αισθάνεσαι σίγουρος.

Ιδιοφυής ήταν η ιδέα, σκάλωσε όμως στην εφαρμογή της. Διότι δύο Καμμένοι στο ευάριθμο όσο και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα παραπέμπουν ευθέως στο σημαινόμενο των ρημάτων: θερμαίνω, πυρώνω, καίω, καβουρδίζω, ψήνω, πυρακτώνω, κορώνω, ανάβω, καψώνω, τσούζω, σκάω, φλέγω, πυρπολώ, φλογίζω, τα κάνω όλα παρανάλωμα, μπούλμπερη κι αποκαΐδια, απανθρακώνω, καρβουνιάζω, αποτεφρώνω, σταχτιάζω, καψαλίζω, τσουρουφλίζω, ζεματίζω, καυτηριάζω, πυρέσσω, καταστρέφω, αφανίζω, ρημάζω, εξολοθρεύω, θύω, απολλύω, συντρίβω, τσακίζω, τορπιλίζω, υπονομεύω, εξαφανίζω, κονιορτοποιώ, εκμηδενίζω, εξανδραποδίζω, ενταφιάζω, καταβαραθρώνω, ερημώνω, εξοντώνω, ξεπαστρεύω, αποδεκατίζω, θερίζω και ξεκληρίζω.

Ντεφετιστής ων παραλείπω ορισμένα συνώνυμα, το μήνυμα παρά ταύτα παραμένει σαφές και διάφανο, καθότι οτιδήποτε θετικότερο από τα παραπάνω κατάφερνε ο Αλέξης θα εκλαμβανόταν ως ανυπέρβλητη επιτυχία. Ο βιαστικός υφυπουργός Υποδομών έκαψε νωρίς το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Δεν φτάνει που ο καμένος Καμμένος διαπνέεται από αντισημιτικά, ρατσιστικά, ομοφοβικά, φασιστικά και φιλοναζιστικά φρονήματα -κρύβονται κάμποσοι σαν του λόγου του στους ΑΝ.ΕΛΛ.-, αυτορουφιανευόταν κιόλας στα σόσιαλ μίντια σαν να μην τρέχει κάστανο. Τώρα καταγγέλλει τους χάκερ ότι τάχα του χάλκευσαν τα αρχεία ο αχρείος.

Εικοτολογώ πως η Θεανώ Φωτίου παρεξηγήθηκε για τα όσα δήλωσε περί των λαδερών φαγητών που μπορούν να ταΐσουν φθηνά τον μέσο, αναξιοπαθούντα ελληνικό πληθυσμό. Εσπευσε, μάλιστα, να ξεκαθαρίσει ότι θαυμάζει απεριόριστα τη σοφία και την ευρηματικότητα του λαού μας, επικαλούμενη την εμπειρία της στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αποκτά έτσι νόημα η φράση της, ήτις αποκρυσταλλώνει το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Με το τίποτα, όπως είναι τα γεμιστά, χορταίνει ολόκληρη οικογένεια. Ετσι θα τα καταφέρουμε».

Σε συνθήκες Μνημονίων το λογοπαίγνιο «πάμε πουθενά να φάμε τίποτα» εκφέρεται κατά κυριολεξία. Με τι μπορείς, άλλωστε, να γεμίσεις το τίποτα; Μα «με μπόλικο καθόλου», απαντά το νουνεχές πόπολο. Σε συνδυασμό με τα αποφθέγματα του Φίλη για τα μακαρόνια, διαπιστώνω πως αυτή δεν είναι κυβέρνηση. Είναι κυριακάτικη εφημερίδα με προσφορά τις συνταγές του Τζέιμι Ολιβερ και στη φθηνή έκδοση. Κινδυνεύει δε να την πάθει όπως ο Νασρεντίν Χότζας, αναπόσπαστο μέρος της παράδοσής μας, με τον γάιδαρό του, που ψόφησε μόλις συνήθισε να μην τρώει.

http://www.efsyn.gr/arthro/anomala-rimata