Η κυβέρνηση … περιορισμένης ευθύνης πνέει τα λοίσθια

wpid-wp-1456324924661.jpeg

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αλήθεια, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε για δεύτερη φορά μέσα στο 2015 τις εκλογές, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή ήταν και η αρχή του τέλους της πολιτικής ηγεμονίας του, όχι μόνο στο αριστερόστροφο μνημονιακό συνοθύλευμα, αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και αυτό επιβεβαιώνεται από την ραγδαία απαξίωση της πολιτικής εικόνας του, στην Ελλάδα αλλά και πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, όπου το όποιο κύρος του έχει κατακρημνιστεί και αντί για εταίρος αντιμετωπίζεται ως παρίας.
Αυτή η ανεπάντεχη και ολοκληρωτική χρεοκοπία του επίπλαστου πρωθυπουργικού κύρους μέχρι πριν εβδομάδες, τώρα πλέον έχει γίνει κατανοητή και στο στενό πολιτικό περιβάλλον του, αλλά και τον κομματικό περίγυρο του. Γιαυτό και είναιέκδηλη πλέονη ανησυχία όλων των παρακοιμομένων του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των συντρόφων του στην Κουμουνδούρου, όχιγιατί φοβούνται τόσο την καταψήφιση νομοσχεδίων από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τους γνωμακόλουθους βουλευτές των ΑΝΕΛ, όσο γιατί τώρα βγήκε σε δημόσια θέα η πραγματική διάσταση του μικρομέγαλου πρωθυπουργικού κύρους .
Αυτό σημαίνει ότι το πρωτοφανές στα ελληνικά πολιτικά χρονικάολοκληρωτικό τσαλάκωμα τις τελευταίες κυρίως εβδομάδες της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη και άμεση και ταπεινωτική πτώση της κυβέρνησης . Ένα τέτοιο όμως ενδεχόμενο πάραυτα θα δρομολογήσει και τον κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ στις συνιστώσες εξ ων συνετέθη.
Διότι είναι γνωστό ότι η προοπτική της εξουσίας και η λαίμαργη νομή της, ακόμη και με τον πρωτοφανή προκλητικό τρόπο της οικογενειοκρατίας, για την οποίαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όμως επαίρονται, είναι οι μόνοι συνδετικοί δεσμοί της πρωθυπουργικής παρέας των βορείων προαστείων με κάποιους πολιτικά περιθωριακούς των νοτίων, αλλά και των Εξαρχείων, που αποτελούν την άρχουσα πολιτική τάξη της εποχής.
Και επειδή σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές τα δεδομένα είναι αμείλικτακαι δεν υπάρχουν, όπως δεν υπήρξαν ένα χρόνο τώρα, ούτε σαφείς και κοστολογημένες ελληνικές θέσεις, ούτε υποτυπώδεις κυβερνητικές ιδέες, αλλά ούτε και κουράγιο των Ελλήνων διαπραγματευτών για υποκριτικήαντιπαράθεση με τους εταίρους-δανειστές,όπως μας είχαν συνηθίσει για να μας παραπλανούν, τώρα δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα της εσωτερικής κατανάλωσης.
Επομένως ένα προαποφασισμένο και δρομολογημένο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ θα επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά την πολιτική αξιοπιστία , όπως μας έχει αποδείξει ότι την αντιλαμβάνεται, ο κακή τη μοίρα, της Ελλάδας μας, πρωθυπουργός της.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στις κυβερνητικές και κομματικές παρακάμερες της ηγετικής παρέας του ΣΥΡΙΖΑ, ευνόητο είναι να διευρύνεται ο κύκλος των συνηγόρων της άποψης κάποιων κορυφαίων στελεχών για απόδραση στην αντιπολίτευση. Και το αστείο επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι με μία αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες μπορούν και παλι να παραπλανήσουν την κοινωνία,και να αναβαπτιστούνως ασυμβίβαστοι αντιμνημονιακοί.
Με μία τέτοια νέα, αλλά αντίστροφης φοράς κωλοτούμπα, πιστεύουν οι αφελείς, ότι είναι δυνατόν να παραπλανήσουν και πάλι το εκλογικό σώμα και να εξασφαλίσουν τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, μέχρι να καταρρεύσει η όποια νέα κυβέρνηση αναδειχθεί. Γιατί διαισθάνονται ότι ο δρόμος που με την ανικανότητες και τις ιδεοληψίες της στρώνουν θα είναι όχι απλώς δύσβατος, αλλά αδιέξοδος.Και όλα αυτά τα σχεδιάζουν χωρίς ντροπή, αλλά κυρίως χωρίς συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών τους. Διότι προφανώς αισθάνονται ότι είναι κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης!

image

http://www.crashonline.gr/