Κλοιός αγροτών και δανειστών «πνίγει» το Μαξίμου -Ψάχνει τρόπο να…απεγκλωβιστεί

wpid-wp-1455260668288.jpeg

Καυτό αναμένεται το σημερινό εικοσιτετράωρο για την κυβέρνηση από τον ασφυκτικό κλοιό των κοινωνικών ομάδων, που κορυφώνεται με την κάθοδο των αγροτών στην καρδιά της Αθήνας.

Τα… ραντάρ του Μαξίμου είναι ανοικτά για να παρακολουθούν το συλλαλητήριο των αγροτών και το πώς αυτό θα εξελιχθεί. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ωστόσο, αφήνουν σαφείς αιχμές ότι «πίσω από τη σημερινή κινητοποίηση υπάρχει κατά μέτωπο επίθεση από το ΚΚΕ», σχολιάζοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην γίνεται συζήτηση» με τους αγροτες.

«Οι αγρότες πρέπει να κατέβουν στην Αθήνα, αλλά όχι μόνο για να διαμαρτυρηθούν», λένε στο iefimerida.gr οι ίδιες πηγές και θυμίζουν ότι μόλις προχθές υπήρξε η πρόταση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό συνοδευόμενη, μάλιστα, από συγκεκριμένες τροποποιήσεις / προτάσεις στις οποίες η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει για να αρχίσει ο διάλογος.

Το Μαξίμου βλέπει διάλογο
Ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν καταφθάσει ήδη αιτήματα από κάποια μπλόκα (Τέμπη-Μικροθήβες) για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αυτό θα βοηθούσε στην επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου καθώς θα έδειχνε πως «διευρύνεται το μέτωπο που θέλει να έρθει σε διάλογο», εκτιμώντας πως μετά την κορύφωση των διαδηλώσεων θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση. Επομένως, πιστεύουν, πως το αργότερο στις αρχές της εβδομάδας, δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις σε υψηλό επίπεδο.

Αυστηρά μηνύματα από τους δανειστές
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, δεν σταματά ούτε λεπτό να ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθούν, το γρηγορότερο δυνατόν, οι διαδικασίες για να τελειώνει η αξιολόγηση του Προγράμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, συνεχίζουν την τακτική του μαστίγιου και του καρότου. Μπορεί να εκπέμπουν σήμα προόδου στις μέχρι τώρα συνομιλίες, καθιστούν, όμως, σαφές ότι πρέπει να εκπληρωθούν ταχύτατα οι μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει συμφωνία σε συνταξιοδοτικό και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Σχετικά μετριοπαθής, ήταν και η τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κάλεσε Αθήνα και θεσμούς να συνεχίσουν να δουλεύουν πάνω στα «ανοιχτά» θέματα. Ωστόσο, άγνωστη ακόμα παραμένει η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Κεραυνοί Τόμσεν
Αντιθέτως, κόλαφος ήταν το άρθρο του σκληρού του Ταμείου Π. Τόμσεν, ο οποίος κάλεσε Ελλάδα και Ευρώπη να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο, ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν, όπως υποστηρίζει.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να δημοσιοποιήσει τη θέση, ότι για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος, όπως τον χαρακτήρισε, μακροπρόθεσμος στόχος της Αθήνας για πρωτογενές πλεόνασμα  3,5% του ΑΕΠ, πρέπει να «πέσει μαχαίρι» στις συντάξεις, κάνοντας λόγια για «σημαντικές εξοικονομήσεις».

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, με ενδιαφέρον αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης, ο οποίος προβλέπεται, το λιγότερο, δραματικός.

image

http://www.iefimerida.gr/news/250637/kloios-agroton-kai-daneiston-pnigei-maximoy-psahnei-tropo-naapegklovistei