Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

wpid-wp-1455307013904.jpeg

1. Η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα. Από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν οι αγρότες να φτάνουν στην πρωτεύουσα, όπου θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος για τρεις ημέρες. Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στο Χαϊδάρι, καθώς επιχείρησαν να περάσουν με τα τρακτέρ και εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Δείτε βίντεο και ζωντανή εικόνα από το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και ήδη στα μπλόκα υπάρχουν δύο τάσεις. Αυτή που απορρίπτει τον οποιοδήποτε διάλογο και αυτή που αναμένεται να στείλει τα αιτήματα τα επόμενα 24ωρα στον πρωθυπουργό και εν συνεχεία να προσέλθει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

2. Ο Πολ Τόμσεν με άρθρο του στέλνει διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη κι ο αρχιτέκτονας των δύο πρώτων – αποτυχημένων – Μνημονίων βρέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο ζητώντας περικοπές συντάξεων. Η Κομισιόν, σχολιάζοντας το άρθρο, τον «αδειάζει», ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως ο Πολ Τόμσεν «ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο». Από τη μια οι διαφωνίες των θεσμών και οι εκβιασμοί Τόμσεν και από την άλλη το παιχνίδι του «καλού και του κακού μπάτσου».

3. Ο πόλεμος των 4 τηλεοπτικών αδειών. Με αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα και με σημαία τον «πόλεμο κατά της διαπλοκής» και των καναλαρχών απαντά η κυβέρνηση στην πολιτική και κοινωνική όξυνση – μια αντεπίθεση, που έρχεται όχι χωρίς ρίσκα εν μέσω της ανοιχτής και αμφίρροπης πάντοτε διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση. Το στίγμα αυτής της στρατηγικής έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινοβραδυνή συζήτηση στη Βουλή επί της τροπολογίας για τις άδειες των τηλεοπτικών συχνοτήτων που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, χαράσσοντας γραμμή μετωπικής σύγκρουσης με τους καναλάρχες αλλά και «σκληρού ροκ» κόντρα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε επίσης: Δέκα σχόλια από το Μαξίμου για τη συζήτηση στη Βουλή για τα κανάλια

4. Βρέθηκε η σορός του υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου, με αποτέλεσμα των θάνατο των τριών μελών του πληρώματος. Η σορός εντοπίσθηκε στη στεριά, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν και οι σοροί του συγκυβερνήτη υποπλοιάρχου Αναστασίου Πανανά και του ναυτίλου ανθυπασπιστή Ελευθερίου Ευαγγέλου.

5. Παύση εχθροπραξιών στη Συρία -αλλά με εξαίρεση τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS-, συμφώνησαν να προωθήσουν ΗΠΑ και Ρωσία σε μία εβδομάδα κατά τις συνομιλίες στο Μόναχο. Οι δυνάμεις συμφώνησαν επίσης σε άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις.

6. H Deutsche Bank ζει μέρες Ελλάδας 2010 και τρομοκρατεί την ΕE. Η είδηση είναι πως η μετοχή της Deutsche Bank καταρρέει, συμπαρασύροντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χαμηλότερα. Το ερώτημα είναι «γιατί» και παραδόξως η απάντηση θυμίζει πολύ τη χρηματοοικονομική διαδρομή μέσω της οποίας ξεκίνησε η ελληνική κρίση: από μία ανακοίνωση για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας που εξέπληξε και τρόμαξε τις αγορές, μία δεύτερη ανακοίνωση που επιβεβαίωσε ότι το μέγεθος του προβλήματος ήταν μεγάλο και στη συνέχεια το ξεπούλημα των μετοχών και των ομολόγων της, την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού και των CDS της και την ανακάλυψη από τους επενδυτές μία πελώριας μαύρης τρύπας χρέους η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί.

7. Το «πονηρό σχέδιο» της Μέρκελ για το Αιγαίο. Η εφημερίδα Tageszeitung γράφει: «Όχι, η Άγκελα Μέρκελ δεν κλείνει τα σύνορα της Γερμανίας, ούτε ακολουθεί την προτροπή βουλευτών της να βάλει συρματοπλέγματα μετά την πόλη Πάσαου, ούτε δίνει εντολές πυροβολισμού (σ.σ.: των προσφύγων) όπως προτρέπει το δεξιό κόμμα AfD. Και ούτε χρειάζεται. Μαζί με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ η καγκελάριος βρήκε μια πιο κομψή λύση. Απλά μεταφέρει τα σύνορα και το ταξίδι των προσφύγων θα σταματάει ήδη στο Αιγαίο».

8. Οικογένειες στην Ελλάδα φιλοξενούν για πρώτη φορά ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα. Εδώ και δέκα ημέρες, ένα ζεστό σπιτικό έχει υποδεχτεί ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη πατρίδα του στην Αφρική και έφτασε μόνο του στην Ελλάδα. Άλλο ένα ασυνόδευτο κορίτσι από το Αφγανιστάν φιλοξενείται από οικογένεια ομοεθνών του, μέχρι να επανενωθεί με συγγενείς του στον Καναδά. Πρόκειται για τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκουν οικογενειακή θαλπωρή μέσω της πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα δράσης «Ένα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που υλοποιείται από τη ΜΕΤΑδραση.

9. Σάλος για ντοκιμαντέρ του BBC που μεταδίδει ζωντανά ευθανασία ασθενή. Ένας Βρετανός αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή του λόγω της ανίατης ασθένειάς του, που οδηγεί σε ολική μυική ατροφία και θα τον άφηνε παράλυτο. Το BBC συνόδευσε τον άνδρα -ο οποίος ήταν πατέρας και πετυχημένος επιχειρηματίας- μέχρι την τελευταία του πνοή σε κλινική ευθανασίας στην Ελβετία.

10. Βίβλος – Κοράνι: Ποιό έχει περισσότερη βία; Το Odin Text είναι ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε προκειμένου να αναλύσει την Παλαιά και τη Καινή Διαθήκη, καθώς και μια αγγλική έκδοση του Κορανίου από το 1957 στην μετάφραση του Ινδού λόγιου Μαουλάνα Μουχάμαντ Αλί. Το λογισμικό κατηγοριοποίησε λέξεις -αυτός ήταν ο «οδηγός», το κριτήριο- που απαντώνται στα τρία ιερά κείμενα βάσει οκτώ συναισθημάτων: Χαρά, Αναμονή, Θυμός, Αηδία, Θλίψη, Έκπληξη, Φόβος/Άγχος κι Εμπιστοσύνη.

image

http://tvxs.gr/news/ellada/oi-simantikoteres-eidiseis-tis-imeras-8