ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ – Ειδομένη: Πορεία χιλιάδων προσφύγων προς τα Σκόπια!

wpid-wp-1457980148723.jpeg

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες έχουν περάσει μέχρι στιγμής τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.

Κρατώντας σχοινιά και με τα λιγοστά τους υπάρχοντα ανά χείρας, οι πρόσφυγες περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά επιχειρώντας να βρουν κάποιο πέρασμα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, το οποίο είχε σταματήσει στην Ειδομένη εδώ και αρκετές ημέρες.

Οι αρχές απευθύνουν εκκλήσεις να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οχήματα της αστυνομίας των Σκοπίων πήρε μερικούς από τους αιτούντες άσυλο, με άγνωστο προορισμό, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είναι ενήμερες και πως ο στρατός είναι έτοιμος να επέμβει.

Κρατώντας ένα σχοινί, οι πάνωα πό 1000 πρόσφυγες, ο ένας πίσω από τον άλλο, πέρασαν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Σε διακριτική απόσταση τους ακολούθησαν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.

image