Eurovision, το πρωτάθλημα της πατσαβούρας

wpid-wp-1462962383458.jpeg

Grexit για την Ελλάδα στην Eurovision. Δεν μιλάμε σοβαρά. Γλυτώσαμε το grexit στο ποδόσφαιρο και την πατήσαμε στο τραγούδι. Δεν μιλάμε καθόλου σοβαρά. Το σχοινί με τους Κατρούγκαλους ολοένα και με σφίγγει στον λαιμό και θα πονέσω για μία μ@λ@κί@ made in Greece (φώτο η ελληνική συμμετοχή) που αποκλείστηκε απ” αυτήν τη μ@λ@κί@ της Γιουροβίζιον. Σε παρακαλώ. Πακεταρισμένο μ” έχουν να με γρασάρουν, τι να μου κάνει η… πρόκριση στη μουσική γιορτή της μαϊμούς. Ύστερα είναι και το άλλο.
Ως Έλληνας υπερέχω στη μουσική απ’ όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ως Ελλάδα μόνον στη μουσική, στην τραγουδοποιΐα δεν παίζομαι σε σύγκριση μ’ όλους τους άλλους Ευρωπαίους. Ιδιαίτερα τις δεκαετίες ’70, ’80, ακόμα και ’90, γράφτηκαν κομμάτια μοναδικά που τα τραγουδήσαμε κι αυτά μας τραγούδησαν. Δεκάδες, εκατοντάδες κομμάτια.
Από μια άποψη, λοιπόν, γιατί να μην πεις τι δουλειά έχω εγώ, η ελληνική μουσική να παρουσιάσω ένα φτηνό ψευτοτραγουδάκι μιας χρήσεως και να… διαγωνιστώ με τα ούρα της Eurovision.
Eurovision. Το μουσικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, όπου βέβαια σαρώνει τηλεοπτικά. Επόμενο. Αναμενόμενο. Όσο πιο ρηχό, όσο πιο αντιποιοτικό είναι ένα show, τόσο περισσότερο κόβει εισιτήρια. Η Eurovision είναι η επιτομή της πατσαβούρας με χλίδα, χρώμα, φώτα, λούστρο και κούνημα.
Έχει μια εντιμότητα η Eurovision, αν το δεις αλλιώς. Δεν κρύβεται, παίζει ανοικτά, καθαρά, αληθινά. Δεν πουλάει τέχνη, δεν λανσάρεται ως προϊόν κουλτουριάρικο. Όχι, βέβαια. Είμαι, σου λέει, ένα πανηγυράκι και σας προσκαλώ να περάσετε χαζοχαρούμενα δυο – τρεις ωρίτσες. Και πίτουρας να μην είσαι, ροκανίδι σκέτο, επειδή είμαι κυριλάτο show δεν θα ενοχληθείς με τα σαχλοτράγουδα, μ’ όλη τη σκαρταδούρα που θα ζητήσει την ψήφο των λαών.
Α, είναι κι αυτό. Τον φάγαμε τον ανώμαλο τον Χίτλερ εδώ και 70 χρόνια. Σήμερα η Ευρώπη υμνεί και δοξολογεί τη δημοκρατία. Καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν και αυτά τα μαϊμουδοτράγουδα, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη… λαϊκή συμμετοχή. Τι να μας πουν οι ειδικοί, οι κριτικοί, οι μουσικολόγοι; Δημοκρατική εκδήλωση, ένας ακόμα θρίαμβος της δημοκρατίας αποτελεί και η Eurovision, γι’ αυτό ψηφίζουν τα… καλύτερα τραγούδια οι λαοί της Ευρώπης. Τα προβατάκια που ψοφάνε για… δημοκρατικές διαδικασίες ανταποκρίνονται στο λαϊκό κάλεσμα.

image

http://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/eurovision-to-prota8lima-tis-patsavouras