Έξω από τα γήπεδα υπάρχει σκοτάδι

wpid-wp-1470810743288.jpeg

Οι κοινωνικές αντιθέσεις δημιουργούν μια πραγματικότητα που αποκαλύπτει τι συμβαίνει πίσω από την «βιτρίνα» των Ολυμπιακών αγώνων στην Βραζιλία. Δείχνει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο, την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ένας λαός λίγα χιλιόμετρα μακριά από τους φανταχτερούς αθλητικούς χώρους.

Και όμως αυτός ο λαός φαίνεται πως θα πληρώσει τον λογαριασμό της διοργάνωσης όπου σύμφωνα με τον οίκο Moody’s έφτασε στο τεράστιο ποσό των 4.9 δις ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που ξοδεύεται αυτός ο πακτωλός δημοσίου χρήματος, η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε αφήσει απλήρωτους χιλιάδες υπαλλήλους, ενώ αύξησε την κρατική καταστολή και την βία ενάντια στις μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα των εκατομμυρίων φτωχών.

Στην χώρα δηλαδή, που σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας περίπου 11.400.000 άνθρωποι ζουν σε φαβέλες. Στη χώρα που το 12% των κατοίκων δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, ενώ το 71% των μαθητών, 10 με 18 ετών, έχουν μείνει πίσω στο σχολείο.

Στη Βραζιλία λοιπόν, παρά τα μεγάλα και εκτενή ρεπορτάζ για την υποτιθέμενη ιδέα των Ολυμπιακών αγώνων, δεν μπορεί να κρυφτεί η δυστυχία, η φτώχεια, η εγκληματικότητα και η πορνεία που δοκιμάζουν την χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Εξώσεις δια των όπλων

Το σχέδιο για την διεξαγωγή της φιέστας, φαίνεται πως οργανώθηκε πολλά χρόνια πριν, ενώ το βάρος της «επιτυχίας», είναι προφανές πως το σήκωσε ο φτωχός πληθυσμός, ακόμα και με το ίδιο του το σπίτι.

Όπως είχε καταγγελθεί παλαιότερα από διάφορες οργανώσεις κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του Μουντιάλ αλλά και για την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων στην Βραζιλία, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές που απαιτούνταν, οδήγησαν στην αναγκαστική απαλλοτρίωση μεγάλων περιοχών, που με χαρά το είδαν σαν ευκαιρία κερδοσκοπίας οι κατασκευαστικές εταιρίες.

Η αστυνομία με στρατιωτικές μεθόδους οδήγησε σε εξώσεις και κατεδαφίσεις μεγάλων περιοχών στις φτωχότερες συνοικίες των Βραζιλιάνικων πόλεων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες νεκροί.

Σύμφωνα με την οργάνωση (The National Coalition of Local Committees for a People’s World Cup and Olympics), περισσότεροι από 170.000 πολίτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων με την απειλή όπλων.

Πορνεία στη «γιορτή του αθλητισμού»

Πρόσφατα, ήρθε και η είδηση που μεταδόθηκε πριν λίγες μέρες από το αυστραλιανού portal, news.com.au, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Σε μια στροφή σε έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Βραζιλίας, μόλις 50 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Ολυμπιακό χωριό του Ρίο ντε Τζανέιρο, κορίτσια από την ηλικία των εννέα χρόνων, πωλούν το σώμα τους στους οδηγούς φορτηγών για 1,6 δολάρια».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτια ενός πάζλ που στοιχειοθετεί το σκοτεινό τοπίο που περιβάλλει την υποτιθέμενη «γιορτή του αθλητισμού».

Αξίζει μόνο να σημειωθεί πως περίπου 500.000 παιδιά υπολογίζεται ότι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα του λεγόμενου «σεξουαλικού τουρισμού» στη Βραζιλία που τείνει να γίνει η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που υφίστανται καταστάσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στον κόσμο.

«Σε μια χώρα σαν τη Βραζιλία, όπου ο «σεξουαλικός τουρισμός» ενδημεί, οι Ολυμπιακοί αγώνες, όπως συνέβη και με το Μουντιάλ, εντείνουν τα φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις φέρνουν πολλούς τουρίστες, αθλητές, δημοσιογράφους, εργαζόμενους και συγχρόνως γιγαντώνουν το καθεστώς της πορνείας και ευνοούν τη διακίνηση ανθρώπων, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία κατά της Διακίνησης Γυναικών και Κοριτσιών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CATWLAC).

Με άλλα λόγια, όταν ο αθλητισμός δεν είναι πλέον αθλητισμός αλλά μια μεγάλη φιέστα από την οποία κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια οι πολυεθνικές, οι χορηγοί και η μαφία πάνω στο νεκρό σώμα μιας χώρας, τότε ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι » δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κομμάτι της γενικευμένης υποκρισίας.


Πηγή