ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ με βάση το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ για τα ΔΑΝΕΙΑ σε ΜΜΕ

PORISMA0933-1024x768

Την έναρξη νέας δικαστικής έρευνας για τις δανειοδοτήσεις κόμματων και ΜΜΕ, με βάση, αυτήν τη φορά, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Με παραγγελία της στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ζητεί τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων και σε καταφατική περίπτωση (εάν προκύψει η τέλεση αδικημάτων), να ενεργήσει τα δέοντα (άσκηση ποινικών διώξεων).

Η εισαγγελέας αναφέρει, ακόμη, πως δύναται ο αρμόδιος εισαγγελέας κος Αθανασίου να ανασύρει από το αρχείο το παλαιό πόρισμα του 2013, που είχε συντάξει ο εισαγγελέας Καλούδης. Η υπόθεση, ως γνωστόν, αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των Τραπεζών, οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στον εισαγγελέα Δραγάτση.

Εκεί, ερωτήθηκαν και απάντησαν πως η τροπολογία αφορά και στα δάνεια των κομμάτων, ενω είπαν πως είχαν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή ότι είχαν προηγηθεί αποφάσεις εγκριτικών επιτροπών και είχαν τηρηθεί οι ελάχιστες κανονιστικές πράξεις του διοικητή της ΤτΕ. Ακόμη και στην εξεταστική επιτροπή, οι κ.κ. Στουρνάρας και Πάσχας (προϊστάμενος της εποπτείας χρηματοπιστωτικού συστήματος) υποστήριξαν με επιμονή πως τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του εν λόγω νόμου. Η αρχειοθέτηση, πάντως, έγινε σε εφαρμογή της τροπολογίας, αφού παγιωμένη αντίληψη, όλα αυτά τα χρόνια (και σε στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης), είναι πως η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά και στα κόμματα. Μάλιστα, επ’ αυτού έχουν γνωμοδοτήσει οι καθηγητές Μανιτακης και Μποτόπουλος, ενω το έχει πει και στη Βουλή ο καθηγητής Λοβέρδος.

Ο διοικητής

Καταθέτοντας όμως στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών όταν κατατέθηκε η τροπολογία, έδωσε διαφορετική ερμηνεία, λέγοντας πως η τροπολογία δεν αφορά στα κόμματα: Και αυτό γιατί σε ερώτηση του μέλους της επιτροπής, βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη, ο Γιάννης Στουρνάρας έδειξε πως η ΤτΕ έχει αλλάξει στάση.

Συγκεκριμένα απαντά:

Δ. Σταμάτης: Ο ν.4146/13 έλεγε για την απενεχοποίηση των μελών ΔΣ τραπεζών, ότι δεν αφορά κόμματα έτσι δεν είναι;

Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγω. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση.

Σ.Φάμελος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίοθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη (σ.σ για τα δάνειακομματων με ποινικές ευθύνες).

Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°










πηγη