ΒΟΜΒΑ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

image82
Βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να τινάξει στον αέρα όλους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των Ελλήνων, βάζει η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, που θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν νέα ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Όπως αποκάλυψε στο tribune.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αρχίσει να ανησυχεί έντονα για το τι θα δείξουν τα στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες που θα προηγηθούν της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από την κατάσταση των τραπεζών μας.

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αντικείμενο «Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-2019″, που πραγματοποιήθηκε πριν δέκα ημέρες στις Βρυξέλες.

Το θέμα είναι στη κυριολεξία καυτό, καθώς έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των στρες τεστ δεν θα είναι θετικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μπορεί να φθάνουν με το ακραίο σενάριο στα 7- 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το βασικό σενάριο περιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Είναι λοιπόν άκρως σημαντικό ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των στρες τεστ σημαντικό. Και αυτό γιατί αν τελικά οι κεφαλαιακές ανάγκες φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ, αυτές αναγκαστικά θα καλυφθούν από την κυβέρνηση από τα εναπομείναντα του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που ανέρχονται περίπου σε 7 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό όμως η κυβέρνηση το είχε «προγραμματίσει» για να καλύψει τμήμα του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και να προωθήσει κάποια «λαϊκά» μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και αποκατάστασης των αδικιών.

Αν τα εναπομείναντα, όμως, του ΤΧΣ τελικά καταλήξουν για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε όχι μόνο δεν θα υπάρξουν ελαφρύνσεις και αποκατάσταση αδικιών, αλλά ακριβώς το αντίθετο, οι δανειστές μας θα μας ζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων ισόποσης απόδοσης.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι να χρησιμοποιηθούν και κάποια κεφάλαια με ένα roll over των ομολόγων που είχαν εκδοθεί για να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες έξι χρόνια νωρίτερα. Με το ενδεχόμενο αυτό, όμως, δεν φαίνεται να συμφωνούν οι δανειστές μας.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση πιεστεί από τους εταίρους και δανειστές να λάβει νέα μέτρα, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει τη σύγκρουση και την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.