O Tιτανικός βυθίζεται

wpid-20150417085416

Σε τροχιά σύγκρουσης μπήκαν τα τελευταία 24ωρα κυβέρνηση και δανειστές.

Μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του Σύριζα χθές, ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε ρουκέτες απο το βήμα της βουλής στους θεσμούς. Εκτός όμως απο την επιθετική διάθεση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε τίποτα καινούργιο ενώ δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης ώστε ο Τιτανικός να αποφύγει την πρόσκρουση  με το παγόβουνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους δανειστές ότι στην τελική τους πρόταση ενσωμάτωσαν τα σκληρότερα μέτρα του ΔΝΤ όσο και την ανελαστική θέση των Ευρωπαίων για μη διευθέτηση του χρέους αγνοώντας,  όπως είπε, τα αποτελέσματα  που είχαν προκύψει απο την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Έκανε επίσης λόγο για εγκληματικές ευθύνες του ΔΝΤ  στην Ελλάδα και κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι επιμένει απο τον Φεβρουάριο στην οικονομική ασφυξία της χώρας με την γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού.

Με πολεμική όμως διάθεση εμφανίστηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Επαναλαβε σε δηλώσεις του ότι δεν τον νοιάζει η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά ο Ελληνικός λαός. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στους ψηφοφόρους για τον ίδιο και ξεκαθάρισε πως  δεν τάχθηκε ποτέ υπερ της αύξησης σε ΦΠΑ και ηλεκτρικό.

Στην επίθεση και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Σε δηλώσεις του στο Spiegel online είπε πως ο Τσίπρας άν δεν συμφωνήσει στην προσφορά των θεσμών τότε θα αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών διεμήνυσε στην Αθήνα πως είναι επείγον να κάνει η Ελληνική πλευρά μια σοβαρή κίνηση για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές προειδοποιώντας πως τυχόν αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρεία αβέβαιοτητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα η Αθήνα βρίσκεται περισσότερο απομονωμένη απο ποτέ και ελπίζει τώρα σε ένα θαύμα. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν ότι περιμένουν αργά ή γρήγορα νεότερα απο Βρυξέλλες και Βερολίνο και μια πολιτική παρέμβαση σε ανώτερο δυνατό επίπεδο, ώστε οι διαβουλεύσεις να ξαναμπούν σε τροχιά και όλες οι πλευρές να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ωστε να βγεί η κατάσταση απο το αδιέξοδο.