Το Μαξίμου προχωρά… ασθμαίνοντας για να κλείσει η αξιολόγηση -Τι φοβούνται

wpid-wp-1459921504801.jpeg

Προβληματισμός και γενικότερη περίσκεψη για τα μελλούμενα επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια του Μαξίμου, με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης, παρά τους ευσεβείς πόθους της Αθήνας για «οριστικό κλείσιμο στις 22 Απριλίου».

Στον απόηχο της «θύελλας» που ξέσπασε με το Ταμείο, το κλίμα παραμένει βαρύ με τους θεσμούς, ωστόσο, φαίνεται να… ξεπερνούν το θέμα των συνομιλιών. Λαγκάρντ και Μέρκελ, άλλωστε, έδωσαν τα χέρια συμφωνώντας στην παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Και η κυβέρνηση, όμως,  χαμηλώνει τους τόνους και ούτε που θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να προκληθούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα –από αυτά που επεδίωκε- λόγω των χειρισμών της με το ΔΝΤ. Δηλαδή, να ασκηθεί αυξημένη πίεση στην Ελλάδα για να δεχτεί επιπλέον μέτρα.

Ξορκίζουν τις τρικλοποδιές

«Δεν νομίζουμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτά είναι ευσεβείς πόθοι όσων θέλουν η αξιολόγηση να τιναχτεί στον αέρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr οι… αισιόδοξες πηγές, εξηγώντας ότι αυτά τα σενάρια τα εύχονται στην αντιπολίτευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλες πηγές εξηγούν ότι «δεν υπάρχει στο μυαλό κανενός το θέμα της εκδίκησης», σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν τους έχει απασχολήσει καθόλου. Με το σκεπτικό πάντως ότι ο λογαριασμός των μέτρων είναι ούτως ή άλλως βαρύς, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάρει κανένα μέτρο επιπλέον πέρα από όσα προβλέπει η συμφωνία  της 12ης Ιουλίου.

Μέτρα, που φέρνουν στο… κόκκινο τη βελόνα αφού με βάση τη συνταγή του Ταμείου προβλέπεται απελευθέρωση των εργασιακών, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μειώσεις στις κύριες, στο δημόσιο, κ.α.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Ο… χορός των διαπραγματεύσεων, πάντως, σε ανώτατο επίπεδο, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, συνεχίζεται κανονικά αν και η  τήρηση του χρονοδιαγράμματος για τα μέσα του μήνα φαντάζει εγχείρημα δύσκολο, καθώς «αγκάθια» παραμένουν οι διαπραγματεύσεις στα ζητήματα των κόκκινων δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της φορολογικής νομοθεσίας.

image

http://www.iefimerida.gr/news/260537/maximoy-prohora-asthmainontas-gia-na-kleisei-i-axiologisi-ti-fovoyntai