«Το βουνό δε φυλακίζεται»

wpid-wp-1454275667520.jpeg

«Το βουνό δε φυλακίζεται». Πορεία στο όρος Κάκαβος της Χαλκιδικής με κατάληξη έξω από το εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, όπου έριξαν συμβολικά ένα τμήμα του φράχτη, πραγματοποίησαν την Κυριακή μέλη των επιτροπών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στις εξορύξεις.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην Ιερισσό και στον κόμβο της Μεγάλης  Παναγίας για να ενωθούν αργότερα σε μια πορεία και ν” ανηφορίσουν προς το βουνό, όπου διαδήλωσαν έξω από το εργοτάξιο της εταιρίας, παρουσία -και πάλι- ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, κάποιοι διαδηλωτές έριξαν συμβολικά ένα τμήμα της περίφραξης του εργοταξίου, χωρίς ωστόσο να προσπαθήσουν να μπουν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίθεσης προς τις εξορύξεις χρυσού.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και καθόρισε πρόστιμα για τις βεβαιωμένες παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός, δεν έχει ακόμη προβεί σε λήψη διοικητικών μέτρων, όπως προβλέπεται. Ο εισαγγελέας, αν και έχει παραλάβει εδώ και καιρό τα έγγραφα με τις παραβάσεις της εταιρείας που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και αποτελούν ποινικό αδίκημα, δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποια ενέργεια. Το ΣτΕ με μία ακόμη απόφαση, κατά πλειοψηφία, παρ” όλη τη συμπεριφορά και τις παρανομίες της εταιρείας, εκθέτει σε κίνδυνο τη Χαλκιδική.

Η εταιρεία, με αποικιοκρατική λογική, ζητά τις απαιτούμενες άδειες με πολιτική απόφαση και διαδικασίες εξπρές, για να υλοποιήσει την καταστροφική της «επένδυση»», αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα των επιτροπών αγώνα ενάντια στις εξορύξεις.

Στην πορεία συμμετείχαν η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάζαρος Τόσκας, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αριστοτέλη και εκατοντάδες πολίτες.

image

http://www.efsyn.gr/arthro/voyno-de-fylakizetai