Μαρινόπουλος: Κατασχέσεις στοπ – Έμφραγμα στην αγορά

wpid-wp-1467527655345.jpeg

Μαρινόπουλος: Κατασχέσεις στοπ – Έμφραγμα στην αγορά
Μπλοκαρισμένοι και εγκλωβισμένοι σε τεράστια χρέη είναι οι εκατοντάδες προμηθευτές της Μαρινόπουλος, που δεν μπορούν πια να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα και κινδυνεύουν να τα χάσουν ή να τα κουρέψουν.

Με συμμάχους του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, η Μαρινόπουλος κέρδισε την προστασία από κατασχέσεις υπό την απειλή … ότι τέτοιο ναυάγιο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά.

Ετσι δόθηκε η προστασία από τους πιστωτές, δίνοντας το φιλί της ζωής στην εταιρεία και το περιθώριο να ανευρεθεί λύση με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα όμως για την Μαρινόπουλος μετά τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου, που προσφέρει μεν προστασία αλλά είναι «μερική» και δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στο δύσκολο εγχείρημα διάσωσης. Η εταιρεία μπορεί να λειτουργεί χωρίς την απειλή κατασχέσεων, αλλά το πρόβλημα ρευστόητας δεν λύθηκε, κφάλαια κίνησης δεν έχει και τα ράφια κάθε μέρα θα αδειάζουν και περισσότερο. Αν δεν προχωρήσει το συντομότερο η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, ο όμιλος θα οδηγηθεί σε αργό θάνατο.

Από την προστασία εξαιρούνται οι μισθώσεις ακινήτων, ενώ δεν δόθηκε στην εταιρεία η ευχέρεια χρήσης ενός κατασχεμένου λογαριασμού με ποσό της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί δυσάρεστο νέο για τους εργαζομένους της εταρείας που θα μπορούσαν να αναμένουν πληρωμές από αυτό τον λογαριασμό.

Η εξαίρεση των μισθωμένων ακινήτων ανοίγει το δρόμο για αναγκαστικές κινήσεις και διεκδίκηση των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους, θίγοντας το δίκτυο καταστημάτων, αφού ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν πίσω τα ακίνητα τους.

Ταυτόχρονα δεν θα είναι εύκολη η προμήθεια των καταστημάτων της με προϊόντα, αφού πολύ δύσκολα θα συνέχιζαν οι προμηθευτές να πωλούν με πίστωση…

Οι συνέπειες

Εξαλλο φέρεται πώς έγινε το Μαξίμου μετά την αρνητική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωνε για θετική εισήγηση στην υπόθεση Μαρινόπουλου. Όπως αναφέρουν πηγές, το Δημόσιο κινήθηκε κατά πάγια πρακτική που προκύπτει μάλιστα από εγκύκλιο του τέως Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (και νυν βουλευτή) Χάρη Θεοχάρη, (ΠΟΛ.1068/3.4.2013) η οποία προδιαγράφει τον τρόπο κίνησης του Δημοσίου σε περιπτώσεις υπαγωγής επιχειρήσεων που του οφείλουν σημαντικά ποσά, σε άρθρα προστασίας.

Ο δικηγόρος των εργαζομένων πάντως εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η στάση δεν εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του Δημοσίου και γι’ αυτό ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας γραπτώς να αποσαφηνίσει τη θέση του.

Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του ομίλου Μαρινοπουλος έγιναν δεκτές, θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρεία έναντι των πιστωτών της μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις, σωματεία εργαζομένων, η Παγκρήτια Τράπεζα κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών μεταβάλλεται σε ποσοστό πάνω από 50%.

Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι το είχαν ζητήσει, ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα είναι έτοιμη να εκραγεί η «ωρολογιακή βόμβα» Μαρινόπουλου, ο ίδιος ο επιχειρηματίας γλεντάει στο εξωτερικό.

Παράλληλα έχει μεταφέρει τα χρήματά του σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, ενώ έχει φροντίσει να… καλύψει τις πολυτελείς οικίες του στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Κυριολεκτικά στον αέρα όμως βρίσκονται και οι 12.500 εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος, των οποίων το μέλλον, ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις, προμηνύεται δυσοίωνο και κινδυνεύουν από την μια μέρα στην άλλη να βρεθούν στον δρόμο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από αυτή την περιπέτεια θα υπάρξουν πολλοί χαμένοι. Μένει να φανεί πόσοι θα είναι και πόσο θα τους κοστίσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά ένα βουνό χρεών και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να μοιραστούν οι ζημιές, και …όποιος προλάβει γλιτώνει.

Γι αυτό και οι δικηγόροι των πιστωτών πίεσαν να μη δοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να πάρουν πίσω έστω μέρος των οφειλομένων και να γλιτώσουν από πιθανά λουκέτα οι δικοί τους πελάτες.


Πηγή