ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αρμαγεδδών 1 δις ευρώ τη μέρα στις καταθέσεις

cebbceb5cf86cf84ceb1

Το παρασκήνιο της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο της χρηματοδότησης μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,6 δισ. ευρώ παρουσιάζει το Reuters.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από το σοκαριστικό γεγονός που θέλει τους Ελληνες καταθέτες να σηκώνουν καθημερινά 500 εκατομμύρια ευρώ-με 1 δις από τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό είναι αποκαλυπτικό του μεγέθους της απελπισίας των Ελλήνων.

Επιλέγουν σε ποσοστό 50% τον ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) αλλά ταυτόχρονα περιμένουν (ή εύχονται;) να ανατιναχθεί η χώρα και σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναθέτουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του πυροκροτητή!

Τόση απελπισία μπορεί να προκαλέσει τερατογενέσεις.

Η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα είναι χωρίς προηγούμενο ενώ το θρίλερ πλησιάζει στην κορύφωσή του καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο κίνδυνος να ανατιναχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανάγκασε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών να επικοινωνήσει με Τσίπρα και Μέρκελ ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε ως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο αναφέρει ότι η τράπεζα επέτρεψε την πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει ότι θα έχουν ρευστότητα για όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές στις Βρυξέλλες, ανέφεραν στο Reuters πηγές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Μια τραπεζική πηγή ανέφερε πως πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την κίνηση.

«Κάποιες τράπεζες πιθανότατα χρειάζονταν μεγαλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια του ELA», σύμφωνα με τραπεζίτη μιας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

«Πιστεύω (ωστόσο) πως η ΕΚΤ ήθελε να δώσει περιθώριο και άνεση ρευστότητας έως τις 18 Φεβρουαρίου».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι πρόσφατες ημερήσιες εκροές ήταν της τάξης των 300 εκατ. με 500 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Σε παρόμοιο ποσό αναφέρθηκε έτερο στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

«Οι εκροές συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα, η κατάσταση εμφάνισε μία επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε.

«Όταν βλέπεις εκροές 400-500 εκατ. ευρώ ημερησίως, υποδηλώνει μία αυξανόμενη τάση». 

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ημέρες που οι εκροές μπορεί να έφτασαν και τα 1 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα σε μία προσπάθεια να σφυρηλατήσουν μία συμφωνία που θα επιτρέπει την ελληνική χρηματοδότηση σε μία περίοδο κατά την οποία το μεγάλο χρέος της Ελλάδας θα αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, αναφέρει το Reuters.

Η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη χρειάζεται να έρθει σε μία πολιτική συμφωνία αναφορικά με την κρίση χρέους της χώρας προκειμένου να σταματήσει η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας στην εκδήλωση Warwick Economics Conference, o Vitor Constancio (photo) της ΕΚΤ δήλωσε ότι η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι ένα πρόβλημα στο οποίο θα καλωσόριζε μία γρήγορη λύση.

«Οι πιθανότητες μίας συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο για την Ελλάδα… σίγουρα ελπίζουμε πάρα πολύ ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί διότι αυτό θα φρόντιζε την περαιτέρω απειλή των εκροών. Επομένως είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα».

Ερωτηθείς για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο κ. Constancio είπε «Δεν είναι η ΕΚΤ να το αποφασίσει αυτό, φυσικά. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες πολιτικό ζήτημα, το οποίο χειρίζονται και πρέπει να είναι στο τέλος μία απόφαση από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Ασφαλώς ελπίζω ότι δεν θα συμβεί». 

Πηγή:www.capital.gr

Η αποτυχία να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από την ευρωζώνη – εξ ου και η νευρικότητα των ελληνικών τραπεζών και των καταθετών.

Οι τραπεζίτες είπαν στο Reuters, ότι η αύξηση του ορίου, η οποία μπορεί να μην προκλήθηκε από αίτημα όλων των τραπεζών, οφείλεται επίσης σε μία επιθυμία να προετοιμαστούν για τη μεταβλητότητα της επόμενης εβδομάδας.

«Δεν είναι σαφές εάν ζητήθηκε λόγω των πραγματικών εκροών ή ως προληπτικό μέτρο», δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν ότι οι εκροές καταθέσεων διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Αναμένεται να έχουν κορυφώθηκαν στα περίπου 12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι εκροές φέρεται να επιβραδύνθηκαν πριν από την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων.

«Ο Ιανουάριος ήταν ένας δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά τις εκροές. Μετά τις εκλογές, το κλίμα ήταν ασταθές, και σε σύνδεση με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτό έχει επηρεάσει τις τάσεις εκροών», δήλωσε μια τρίτη υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Ρεαλισμό, τερματισμό της ρητορικής και εξεύρεση λύσης ζητά από την Ελλάδα και την Ε.Ε., με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew (photo).

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο www.mignatiou.com, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας θα είναι μια «σημαντική» ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Lew με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται ότι:

«Ο υπουργός Λιου κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σήμερα, ο υπουργός Jacob J. Lew συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο υπουργός Lew είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς αυτή προχωρά να σχηματίσει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο υπουργός Lew κάλεσε όλα τα μέρη να αφήσουν κατά μέρος τη ρητορική και να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός. Ο υπουργός Lew εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της έχουν εισέλθει σε τεχνικές συζητήσεις και σημείωσε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδο»

http://kourdistoportocali.com/post/41415/sos