«Κάτω οι κλέφτες»

wpid-wp-1443373614459.jpeg

Το ΔΝΤ έκλεισε την πόρτα στην κυβέρνηση της Μολδαβίας αρνούμενο να χορηγήσει δάνειο, η ηγεσία της χώρας δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και τα φιλορωσικά κόμματα κατέβασαν χιλιάδες στο δρόμο, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου και την ένωση όχι με την Ευρώπη, αλλά με την Μόσχα.

Περίπου 20.000 (50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές) συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις- τις μεγαλύτερες από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν πλήθος κόσμου απαίτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Κάτω οι κλέφτες», «Δώστε μας την χώρα μας πίσω» και «Κάτω οι ολιγάρχες» φώναζε ο κόσμος, στήνοντας τουλάχιστον 30 αντίσκηνα μπροστά από το Κοινοβούλιο της χώρας, ένδειξη ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα.

Αντίσκηνα έστησε και μια διαφορετική ομάδα διαδηλωτών, που δεν σχετίζονται πολιτικά με τους διοργανωτές της βασικής κινητοποίησης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, όπου έχουν τα γραφεία τους και ορισμένοι βουλευτές, απειλώντας να παραμείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα δικά τους αιτήματα.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ άρχισε την επίσκεψη του διάρκειας δυο εβδομάδων στην χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Μολδαβίας, λόγω του σκανδάλου «εξαφάνισης» 1,5 δισ. δολαρίων από τρεις τράπεζες της χώρας, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές πέρσι τον Νοέμβριο.

Και τα τρία ιδρύματα τέθηκαν υπό την διοίκηση και τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας τον Δεκέμβριο και τα χαμένα χρήματα καλύφθηκαν από τα κρατικά ταμεία. Από τότε η χώρα, η πιο φτωχή της Ευρώπης, έχει βυθιστεί στην πολιτική αστάθεια. 

http://www.efsyn.gr/arthro/kato-oi-kleftes