ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

wpid-wp-1453629617517.jpeg

Η χώρα μας σήμερα είναι κάτω από μια στυγνή κατοχή. Η κατοχή αυτή έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία, έχει στείλει χιλιάδες νέους στο εξωτερικό, έχει οδηγήσει χιλιάδες στην αυτοκτονία.

Είναι αυτοί οι απόγονοι αυτών των ανθρωπόμορφων τεράτων που λεηλάτησαν την Ελλάδα το 1941 και σήμερα μετά από τόσα χρόνια αρνούνται να πληρώσουν τις αποζημιώσεις της καταστροφής τους. Σήμερα διαπράττουν τα ίδια εγκλήματα σε μια διαφορετική, αλλά πιο εξοντωτική διάσταση.

Μας έστειλαν αυτές τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από την γενναία λεβεντομάννα Κρήτη που δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε να τις αναρτήσουμε.

image

Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους στην μεγάλη μάχη της Κρήτης, ένα από τα πιο ηρωϊκά έπη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν στα σπίτια, έβγαλαν όλο τον κόσμο έξω, ξεχώρισαν τους άνδρες και τους εκτέλεσαν σε παρακείμενο ελαιώνα.

image

Η εκτέλεση έγινε από ομάδα αλεξιπτωτιστών υπό την ηγεσία του ανθυπολοχαγού της Luftwaffe, Horst Trebes και τη διαταγή του στρατηγού Kurt Student και ήταν η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

image

Την επόμενη μέρα, οι ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε ακόμα ένα έγκλημα πολέμου: το Ολοκαύτωμα της Καντάνου.

image

Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόμα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια.

image

Το έγκλημα πολέμου στο Κοντομαρί κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό του ο Γερμανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht – αργότερα το ίδιο έτος απομακρύνθηκε από τη θέση του για «πολιτικούς λόγους» και μάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριμένων φωτογραφιών.

image

Ο επικεφαλής της μονάδας των εκτελεστών – αλεξιπτωτιστών Horst Trebes τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη του ναζιστικού καθεστώτος για την επιχείρηση στην Κρήτη. Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεμική επιχείρηση στη Νορμανδία
Η Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου ζήτησε από τη Βρετανία την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, αλλά εισέπραξε άρνηση.

image

Ο Student δικάστηκε από τους Βρετανούς για κακομεταχείριση κρατουμένων και δολοφονία αιχμαλώτων στην Κρήτη και κρίθηκε ένοχος για 3 από τις 8 κατηγορίες.
Foto8Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών αλλά απελευθερώθηκε το 1948 για «ιατρικούς λόγους». Δεν δικάστηκε ποτέ για εγκλήματα κατά αμάχων.

image

image

image

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr