ΕΛΛΑΔΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ-ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ

wpid-wp-1453587639658.jpeg

Σε ασφυξία βρίσκεται η πραγµατική οικονοµία, καθώς η αγορά στενάζει υπό το βάρος του τεράστιου ιδιωτικού χρέους, το
οποίο αυξάνεται συνεχώς και έφτασε στο ιλιγγιώδες ποσό των 206,5 δισ.ευρώ! Μάλιστα, από το ποσό αυτό, τα 133,4 δισ. ευρώ τα χρωστούν επιχειρήσεις σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταµεία και εφορία, αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν
στις καθηµερινές τους οικονοµικές συναλλαγές.

Οπως επισηµαίνουν παράγοντες του επιχειρηµατικού κόσµου, µία στις τρεις επιχειρήσεις καθυστερεί σηµαντικά ή αδυνατεί ολοκληρωτικά να πληρώσει λογαριασµούς ∆ΕΚΟ, ενοίκια, υπαλλήλους και προµηθευτές.

Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Εµπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου και
Επιχειρηµατικότητας, τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια για µικρές και µεγάλες επιχειρήσεις ανέρχονται στα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές των νοµικών προσώπων στην εφορία στα 58,5 δισ. και στα ασφαλιστικά ταµεία στα 14,9 δισ.
ευρώ. Η χρηµατοδότηση από τις τράπεζες είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ τα «φέσια» των επιχειρήσεων αυξάνονται µε γεωµετρική πρόοδο, µε χιλιάδες επαγγελµατίες να έχουν προχωρήσει σε ουσιαστική στάση πληρωµών.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες εµπορικές επιχειρήσεις περιγράφει µε τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας, Βασίλης Κορκίδης. «Η ύφεση προβλέπεται να είναι βαθύτερη φέτος, σε σχέση µε πέρυσι. Υφεση που µπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις εάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της ελληνικής οικονοµίας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τους δανειστές. Από έρευνες που κάνουµε στην ΕΣΕΕ διαπιστώνουµε ότι µία στις τρεις επιχειρήσεις καθυστερεί σηµαντικά ή δεν µπορεί να ανταποκριθεί και καθόλου στις οικονοµικές της υποχρεώσεις».

Την ίδια στιγµή, ο πρόεδρος της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών, Βιοτεχνών και Εµπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, τονίζει ότι «το 43% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να καταβάλει έγκαιρα τη µισθοδοσία στους υπαλλήλους του», ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υποστηρίζει ότι «αποτελεί εξαίρεση κάποια επιχείρηση να µην έχει προβλήµατα ρευστότητας. Και όσο διαρκούν τα προβλήµατα ρευστότητας και τα capital controls, πολλές επιχειρήσεις θα κλείνουν».

image

http://hellasforce.com/2016/01/23/