Σπαρταριστός διάλογος Μιχόπουλου-Γεροβασίλη για την έξοδο στις αγορές!

wpid-wp-1473338560000.jpeg

Ο Θοδωρής Μιχόπουλος σε μια ανάπαυλα της κοπιώδους εργασίας του δίπλα στο φωτεινό μυαλό του Τσακαλώτου καταφθάνει στο αγαπημένο του Musique Cafe στο Παγκράτι και παραγγέλνει ένα μέτριο καπουτσίνο.

Δεν είχε προλάβει να πιει την πρώτη γουλιά, όταν στην οθόνη του κινητού του εμφανίζεται το όνομα της έξοχης ντιζέζ Ολγας Γεροβασίλη και καρδούλες να αναβοσβήνουν.

Ο Θοδωρής απαντάει στην κλήση της και ακούγεται η αλαφιασμένη φωνή της κυβερνητικής εκπροσώπου:

-Θοδωρή μου βγαίνουμε στις αγορές…Η κυβέρνησή μας βγαίνει στις αγορές…Είναι εδώ (στο Μαξίμου) ο Ευκλείδης και αποφάσισαν με τον Πρόεδρο να βγούμε στις αγορές…Θοδωρή είναι μεγάλη στιγμή…

.Ρε συ μανάρι μου, οι αγορές το ξέρουν;

-Θοδωρή, κόψε τη πλάκα. Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές. Σε λίγο θα είναι πρώτο θέμα παντού…Ηδη τηλεφώνησα στον δικό μας στο ΕΘΝΟΣ και θα το χτυπήσει πρώτο θέμα. Οπως τότε με την διαρροή στα Wikileaks που βγήκε πρωτοσέλιδο ο πρόεδρος με δήλωση κατά του Τόμσεν…

.Ρε συ μανάρι μου εδώ τζάμπα να δίναμε την Ακρόπολη δεν θα βρίσκαμε χορηγό. Ποιος θα αγοράσει μετοχές από ένα διεφθαρμένο κράτος και μια αναξιόπιστη κυβέρνηση;

-Θοδωρή λες την κυβερνησή σου αναξιόπιστη;

.Ναι ρε συ μανάρι μου, τι είμαστε; Δεν βλέπεις κοντεύουν να μας πάρουν με τις πέτρες για το παπατζιλίκι με τις τηλεοπτικές άδειες; Αντί να δώσουμε 10 άδειες με 30.000.000 εκατ. ευρώ τη μία στήσαμε ολόκληρη επιχείρηση φιάσκο εξαιτίας του κολλήματος του Νίκου…

-Γι΄αυτό ρε Θοδωρή πρέπει να περάσουμε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση…Να πούμε ότι βγαίνουμε στις αγορές…

.Ρε σύ μανάρι μου βγες και πες στα γερόντια στην Σκουφά στην Αρτα ότι βγαίνουμε στις αγορές, θα σε πάρουν στο κυνήγι, θα σε στείλουν στον αξονικό σου τομογράφο. Δεν κόβετε τις μαλακίες λέω εγώ; Γελάει ο κόσμος μαζί μας. Δεν είδες χθες τι κάζο πάθαμε στην Εξεταστική. Για να δικαιολογήσει ο διευθυντής της Αυγής το 1,5 μύριο που μας έδωσαν διαφήμιση οι τράπεζες, επειδή φοβούνται, έλεγε ότι το κατάφερε ο νέος εμπορικός που πήρε που είναι καλύτερος από τον Μέσι…Πιο φοβερός και από τον Ευαγγελίου του “Πρώτου Θέματος” που έχει όλη την αγορά στο τσεπάκι του…Σοβαρή να είσαι μανάρι μου. Και κοίτα, όταν θα μπουκάρει ο κόσμος στο Μαξίμου να μην είσαι μέσα…Θα σου έλεγα να μετακομίσεις κοντά στα Σπάτα και το διαβατήριο δαγκωτό…

Πριν καν ολοκληρωθεί η τηλεφωνική συνομιλία Μιχόπουλου-Γεροβασίλη για την έξοδο στις αγορές έρχεται το γερό σκαμπίλι από το Bloomberg που κάνει πιο άγρια πλάκα ακόμη και από τη δική μας για την περίφημη έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”: Ουτοπική φαντάζει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, γράφει το οικονομικό πρακτορείο – Από τον Ιούνιο τα ελληνικά ομόλογα δεν τα θέλει κανείς, καθώς ο Τσίπρας αμφιταλαντεύεται για τις μεταρρυθμίσεις – Γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές εάν πρώτα δεν διαφανεί το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα

Την ώρα που ξεκινά ο νέος κύκλος του ελληνικού σίριαλ αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές μένουν μακριά από τα ομόλογα και τις μετοχές της χώρας.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν αποφέρει τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων που παρακολουθούν οι παγκόσμιοι δείκτες του Bloomberg κατά το τελευταίο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Tσίπρας κατάφερε να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης των έκτακτων δανείων τον περασμένο Ιούνιο.

Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει την τρίτη χειρότερη απόδοση στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα με βάση τους δείκτες που παρακολουθεί το Bloomberg.

Τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν εξαιρεθεί απ’ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχουν κολλήσει στον πάτο του κύματος που ενίσχυσε τις αγορές χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Με περίπου 8,2%, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια είναι το υπερδιπλάσιο με αυτό της Πορτογαλίας που κυμαίνεται στο 3% την ώρα μάλιστα που Γερμανία και Ολλανδία απολαμβάνουν αρνητικά επιτόκια. Ακόμα και η Κύπρος, το άλλο κράτος μέλος της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «σκουπίδια» στα ομόλογα της που δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ, δανείσετε με λιγότερο από το μισό κόστος σε σχέση με την Ελλάδα.

«Από τον Ιούνιο τα ελληνικά ομόλογα δεν τα θέλει κανείς», λέει ο Patrick Esteruelas, επικεφαλής ανάλυσης της Emso Asset Management με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3,2 δισ. δολ. «Όσο οι άνθρωποι νοιώθουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην καλύτερη περίπτωση με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ή στη χειρότερη θα υπαναχωρήσει, θα συνεχίσουν να έχουν αμφιβολίες για τα θεμέλια του ελληνικού προγράμματος».

Οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνάντηση τους στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή πιθανόν να απευθύνουν τις συνήθεις προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την Ελλάδα να επιταχύνει το ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για μία υποδόση που εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα απ’ την πρώτη αξιολόγηση του τελεταίου προγράμματος προσαρμογής.

Μία ημέρα νωρίτερα, σήμερα, το ΔΣ της ΕΚΤ σχεδόν σίγουρα θα αποφασίσει να διατηρήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του προγράμματος QE, επικαλούμενο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν σχεδιαστεί για αργότερα φέτος.

«Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, όμως η Αθήνα ήδη είναι πίσω με τα 15 προαπαιτούμενα για την επόμενη υποδόση», λέει ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intel στο Λονδίνο. «Στο μεταξύ οι προοπτικές για μία συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και για την ελάφρυνση του χρέους -δύο θετικούς καταλύτες- δείχνουν να μπαίνουν στο περιθώριο όσο περνάει ο καιρός», προσθέτει.
Κολλημένες αξιολογήσεις, καθυστερήσεις σε αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους και πικρία μεταξύ κυβερνήσεων που αλλάζουν και τεχνοκρατών που εκπροσωπούν τους δανειστές αποτελούν συνήθεις καταστάσεις σε επτάχρονη κρίση που έχει εξαφανίσει περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.

Τελικά, αυτοί που εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους σε λανθασμένες ενδείξεις είδαν τις επενδύσεις τους να εξαϋλώνονται, με τελευταίο παράδειγμα την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το πικρό παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης του Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος το 2015 που σχεδόν ώθησε τη χώρα εκτός του ευρώ, είναι ένας από τους λόγους που οι επενδυτές απέχουν πλέον.


Πηγή