ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Ούτε με 180 ούτε… με 250 δεν περνάμε νέα μέτρα»

MAXIMOU-600x275

Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά η επιλογή μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για λύση.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, μέσω και των ομιλιών τους σε διάφορες πόλεις της χώρας αυτό το Σαββατοκύριακο με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές του 2015.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις πρώτες ανεπίσημες επαφές που έγιναν με την ευρωπαϊκή πλευρά μετά το Eurogroup της Πέμπτης (όπως με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, κατά ορισμένες πληροφορίες) φάνηκε η πρόθεση των συνομιλητών να κλείσει η αξιολόγηση «με συμβιβασμό» και να αποτραπεί ο κίνδυνος «πολιτικού ατυχήματος» στη χώρα.

Υποστηρικτές μίας τέτοιας εξέλιξης εμφανίσθηκαν οι ηγέτες των χωρών του Νότου, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λισαβόνα, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η 2η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν αυτή τη στάση θα εκφρασθεί, δια των υπουργών Οικονομικών τους, στο… επόμενο Eurogroup, καθώς στο τελευταίο μόνο ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν διαφοροποιήθηκε ανοικτά (και δημοσίως, στη συνέχεια) από το αίτημα ΔΝΤ-Σόιμπλε για νέα μέτρα.

«Ούτε 180, ούτε… 250»
Το Μαξίμου διαψεύδει κάθε φήμη περί υπαναχώρησής του «σ΄ αυτό το παράλογο αίτημα», καθώς και δημοσιεύματα που το φέρουν να ρίχνει το χαρτί της αυξημένης πλειοψηφίας στη σχετική πληροφορία στη Βουλή.

«Νέα μέτρα για μετά το 2018 δεν πρόκειται να νομοθετηθούν ούτε από 180 ούτε από 151 ούτε από… 200 βουλευτές», απαντά κυβερνητική πηγή.

Προσθέτει δε ότι, εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση μπαίνει σε διμέτωπο αγώνα: με τους «σκληρούς» των δανειστών για να αποτρέψει τα νέα μέτρα και με τους «εγχώριους προθύμους» οι οποίοι ποντάρουν στο ναυάγιο ώστε να πέσει η κυβέρνηση και να στηθούν κάλπες.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, μάλιστα, αφορά στην προσχώρηση της Φώφης Γεννηματά το μέτωπο του… «φύγετε» (που άνοιξε πριν από έναν χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης), καθώς επέρριψε τις ευθύνες για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης στην κυβέρνηση και ζήτησε «να φύγουν».

Τα όρια του συμβιβασμού
Μέχρι πού θα φτάσει η κυβερνητική ευελιξία στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης; Οπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, το «όχι» στη νομοθέτηση νέων μέτρων από τώρα παραμένει εν ισχύ. Αυτό που «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε» είναι να εμπλουτισθεί η ελληνική πρόταση για επέκταση του «κόφτη», έτσι ώστε να περιγράφονται τα πεδία εφαρμογής του. Δηλαδή αντί του γενικού «περικοπές δαπανών» να ορίζονται οι δαπάνες που θα κοπούν (βλ. συντάξεις μέσω προσωπικής διαφοράς) αλλά και οι πηγές των εσόδων (βλ. μείωση του αφορολόγητου).

Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν πληροφορίες ότι η Κομισιόν προβάλλει (ανεπισήμως) ως συμβιβαστική λύση την επιλογή ενός μόνο πεδίου για νομοθέτηση «τώρα» (π.χ. αφορολόγητο ή συντάξεις) ως ένδειξη καλής πρόθεσης από την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες «δεν επιβεβαιώνονται» από αρμόδια στελέχη της, με την επισήμανση ότι μία τέτοια «λύση» ακυρώνει τη θέση: «όχι προληπτική νομοθέτηση μέτρων».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
< < ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°




πηγη