Η ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ: «Η πολιτική αστάθεια υπονόμευσε το πρόγραμμα»

lagarde4-600x281

Σκληρούς όρους με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ή το φορολογικό, και μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων φέρεται να θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα, στην απόρρητη έκθεσή του, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, στο κείμενο, έκτασης 38 σελίδων, το Ταμείο θέτει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, τα εργασιακά και τα κλειστά επαγγέλματα. Ακόμη θέτει ως προτεραιότητα για την ανάκαμψη τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό τομέα αλλά και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η έκθεση εξάγει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και για τους λόγους που το πρόγραμμα βγήκε «εκτός τροχιάς». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η πολιτική αστάθεια υπονόμευσε το πρόγραμμα και το «έθεσε εκτός τροχιάς αντανακλώντας την εύθραυστη κυριότητα και την ισχυρή αντίσταση από τα οργανωμένα συμφέροντα». Ένα μάλιστα από τα συμπεράσματα που φαίνεται να εξάγει το Ταμείο είναι ότι όταν η πολιτική βάση για μεταρρυθμίσεις είναι εύθραυστη και δεν υπάρχει κυριότητα του προγράμματος τότε οι προσδοκίες και ο σχεδιασμός του προγράμματος πρέπει να είναι διαφορετικά.

Την ίδια στιγμή, εφιαλτικές προβλέψεις για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει η έτερη έκθεση του Ταμείου (έκθεση του άρθρου 4) για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, το Ταμείο θεωρεί ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας το «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη ότι αυτό θα εκτιναχθεί στο 275% μέχρι το 2060.

Στην έκθεση διατυπώνονται προτάσεις για μεγαλύτερη ελάφρυνση με επεκτάσεις στις περιόδους χάριτος και στις ωριμάνσεις, αναβολές πληρωμών τόκων έως και το 2040 και δραστικές μειώσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του άρθρου 4 επαναλαμβάνεται η πάγια θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και ότι για να φτάσει στο 3,5% που επιμένουν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Το Ταμείο υπογραμμίζει ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στον τομέα του συνταξιοδοτικού, που όπως λέει υπονομεύει τα δημόσια οικονομικά. Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, τα ρίσκα παραμένουν.

Παράλληλα, το Ταμείο τονίζει ιδιαιτέρως τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
< < ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°




πηγη