Ηχηρή παρέμβαση δια των ερτζιανών (Κόκκινο) πραγματοποίησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, παραινώντας άπαντες, εντός κι εκτός κυβέρνησης: «Ας μιλήσουμε με ρεαλισμό. Σήμερα είμαστε μόνοι μας. Και τους 19 της Ευρωζώνης και στους 29 της ΕΕ».
Όπως δήλωσε μάλιστα : «Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει ότι δεν πετυχαίνω το 100% των στόχων μου. Σε κάποια πράγματα κάνω υποχωρήσεις, αλλά βελτιώνω αυτό που παρέλαβα. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να βελτιώνονται, όχι εικονικά άλλα ορατά, τότε κινούμαστε σε σωστή την κατεύθυνση».
Αναφερόμενος μάλιστα εμμέσως στην κριτική που δέχεται εξ αριστερών του ο Α. Τσίπρας, ο κ. Παπαδημούλης, είπε δηκτικά: » Αν αντίθετα, κανείς αρκείται σε μια επαναστατική ρητορεία και η ζωή των απλών και των φτωχών ανθρώπων χειροτερεύει, τότε δεν καταφέρνει τίποτα».
Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για έναν έντιμο συμβιβασμό, τον οποίο όρισε ως: «Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει ότι δεν πετυχαίνω το 100% των στόχων μου. Σε κάποια πράγματα κάνω υποχωρήσεις, αλλά βελτιώνω αυτό που παρέλαβα. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να βελτιώνονται, όχι εικονικά άλλα ορατά, τότε κινούμαστε σε σωστή την κατεύθυνση».
Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης, ανέφερε, μεταξύ άλλων::
Οι επόμενες μέρες αποτελούν την κορύφωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, που εξαρχής επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για έναν έντιμο προωθητικό συμβιβασμό. Την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής και τη Δευτέρα στο Βερολίνο θα κριθεί η έκβαση αυτής της προσπάθειας. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη διαπραγμάτευση εκπροσωπεί τη χώρα και γι’ αυτό χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη και εμπιστοσύνη. Οι συναντήσεις αυτές -και κυρίως αυτή της Δευτέρας- απαιτούν μια πολύ σοβαρή και εντατική προετοιμασία. Το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να έχουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι να υπάρξει μια διαπραγμάτευση ουσίας, που σημαίνει ότι οι κραυγές και οι ρητορικοί τόνοι πρέπει να πέσουν αυτές τις ημέρες. Αυτός που έσπευσε να ανεβάσει τους τόνους μετά το τηλεφωνικό ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ, ήταν ο κ. Σόιμπλε. Αυτό δείχνει ποια πλευρά θέλει να χαλάσει την προσπάθεια. Επίσης, καλό θα ήταν να μην παριστάνουμε όλοι τους «προπονητές» από την εξέδρα.
Το σενάριο της ρήξης δεν κάνει κακό μόνο στην Ελλάδα. Λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και στην Ευρωζώνη
Αυτές οι εξελίξεις συνιστούν μια αναπροσαρμογή σε σχέση με το δόγμα που ακούγαμε μέχρι τώρα από διάφορα επίσημα χείλη, σύμφωνα με το οποίο «ό,τι έχετε να πείτε, να το πείτε με τα τεχνικά κλιμάκια». Αυτό άλλαξε, γιατί για λόγους και οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς επιβεβαιώνεται ότι δεν συμφέρει και την πλευρά των δανειστών μια ρήξη. Το σενάριο της ρήξης δεν κάνει κακό μόνο στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην Ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κι αυτό φαίνεται ότι το αντιλαμβάνονται. Όλο το προηγούμενο διάστημα συντελείται μια φανερή διάσταση ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς εκπροσώπους των δανειστών, που θέλουν την ταπείνωση, το τσαλάκωμα και την υποταγή την νέας ελληνικής κυβέρνησης και σε όσους προσβλέπουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό και βάζουν φρένο σε αυτές τις κραυγές. Είχαμε δύο απανωτές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, του κ. Γιούνκερ, που λέει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και επίσης μια δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου, Πολωνού Συντηρητικού, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε βλακώδες το σενάριο του Grexit.
Ας μιλήσουμε με ρεαλισμό. Σήμερα είμαστε μόνοι μας
Η κυβέρνηση του Τσίπρα πρέπει να κερδίσει βήματα και κυρίως χρόνο. Ας μιλήσουμε με ρεαλισμό. Σήμερα είμαστε μόνοι μας. Και στους 19 της Ευρωζώνης και στους 29 της ΕΕ. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ των πολιτικών που θέλουν τέλος της λιτότητας και στροφή στην ανάπτυξη. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο. Αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει και πρέπει να εμπιστευτούμε τον Τσίπρα. Το κλειδί για μας είναι να στρέψουμε την ελληνική οικονομία και κοινωνία προς την ανάπτυξη και επομένως τη μείωση της ανεργίας. Να κάνουμε αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απαιτούνται στη διοίκηση, τη φορολογία, το κράτος, τη διαφθορά. Έχει αποδειχθεί ότι το να λες «μεταρρυθμίσεις» και να εννοείς απλώς κόψιμο μισθών, συντάξεων και κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν βοήθησε στην ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως πολλαπλασίασε την ύφεση. Για να τα κάνουμε αυτά, υπάρχει μια συνθήκη την οποία υπογράψαμε στις 20 Φεβρουαρίου για νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. Όχι άλλα ελλείμματα και χρέη. Θέλουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης, που να μην χρωστάει. Γιατί όταν έχεις το χέρι απλωμένο μειώνεται η ανεξαρτησία σου. Ζητάμε από τους δανειστές μέτρα για την απομείωση του χρέους και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει ότι μπορεί να μην πετυχαίνω το 100% των στόχων μου, αλλά βελτιώνω αυτό που παρέλαβα
Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει ότι δεν πετυχαίνω το 100% των στόχων μου. Σε κάποια πράγματα κάνω υποχωρήσεις, αλλά βελτιώνω αυτό που παρέλαβα. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να βελτιώνονται, όχι εικονικά άλλα ορατά, τότε κινούμαστε σε σωστή την κατεύθυνση. Ο πολίτης θέλει μετρήσιμα αποτελέσματα στη ζωή του. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να αποφύγει το σενάριο του στραγγαλισμού και του «ξαφνικού θανάτου», που μας είχαν στήσει αριστοτεχνικά εδώ και καιρό –λογαριάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές- και κάνοντας έναν απολογισμό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διαπιστώσουμε ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, να μειώσουμε την ανεργία, να κάνουμε τομές στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και αυτό φαίνεται στο «φύλλο αγώνα», τότε προοδεύουμε. Αν αντίθετα, κανείς αρκείται σε μια επαναστατική ρητορεία και η ζωή των απλών και των φτωχών ανθρώπων χειροτερεύει, τότε δεν καταφέρνει τίποτα. Αυτή την ώρα, που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αυτή την ισχυρή λαϊκή αποδοχή, η αλήθεια είναι επαναστατική. Η ειλικρίνεια είναι η μέθοδος για να πετύχουμε σημαντική κοινωνική και πολιτική πρόοδο. Όποιος δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ας μη βλάπτει.
http://kourdistoportocali.com/post/42253/sok