Η Vivien Leigh στη Λωρίδα της Γάζας

wpid-20150417085416

Αγαπημένη μου Vivien,
Πες μου τι χρώμα έχουν τα πουλιά στον ουρανό της Γάζας;
Παντοτινά δικός σου
Κ.Π.

Η Vivien Leigh, γνωστή και ως Λαίδη Ολίβιε, είναι Αγγλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Βραβεύθηκε με δυο Όσκαρ Α” Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της Σκάρλετ Ο’Χάρα στο Όσα παίρνει ο άνεμος το 1939, και της Μπλανς Ντυμπουά στο Λεωφορείον ο Πόθος το 1951, υποδυόμενη δύο καλλονές του Αμερικανικού Νότου.

Το Όσα παίρνει ο άνεμος απέφερε στη Λι άμεση φήμη και αναγνωρισιμότητα. Αλλά η ίδια υποστήριζε ότι:

«Δεν είμαι σταρ, είμαι ηθοποιός! Οι ζωές των ατόμων που δηλώνουν αποκλειστικά και μόνο ότι είναι κινηματογραφικοί αστέρες, είναι βουτηγμένες μέσα στο ψέμα. Οι κινηματογραφικοί αστέρες ζουν για ψεύτικες αξίες και κυνηγούν τη δημοσιότητα. Ενώ οι ηθοποιοί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και υπάρχουν πάντα καλοί ρόλοι για εκείνους.»

Όταν στις 8 Ιουλίου 2014 το Ισραήλ εξαπέλυσε την Επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή εναντίον της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας, η Vivien απαίτησε, ως κόρη πρώην Βρετανού στρατιωτικού, το ρόλο του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ.

Ήταν τόσο κατάλληλη για το ρόλο, όσον αφορά ταλέντο και εμφάνιση, που οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν λανθασμένη.

Μέχρι τις 2 Αυγούστου, 1.653 Παλαιστίνιοι πολίτες είχαν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και 8.900 τραυματίστηκαν, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 70%-80% των νεκρών είναι άμαχοι. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές απώλειες, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, ήταν 63 στρατιώτες.

Από τις 26 Ιουλίου 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και 165.548 έχουν βρει καταφύγιο σε 92 σχολεία της UNRWA. 1,2 εκατομμύρια δεν έχουν ή έχουν μικρή πρόσβαση σε νερό ή υγιεινή, 120 σχολεία και 18 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί, 3.333 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 3.380 κατοικίες έχουν χτυπηθεί αλλά παραμένουν κατοικήσιμες. 80% των κατοίκων έχουν στη διάθεσή τους 4 ώρες ηλεκτρικού ρεύματος ανά ημέρα.

Η ιδια μου εκμυστηρεύτηκε πως, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ο καρκίνος στο σώμα της γης, η Λωρίδα της Γάζας ειναι η κωλοτρυπίδα της.

Κ.Π.

(Αγαπητέ φίλε, το περασμένο καλοκαίρι είδα ξανά το «Όσα παίρνει ο άνεμος» και αποφάσισα πως η ατάκα του έργου δεν είναι η περίφημη και πασίγνωστη φράση που λέει ο Κλαρκ Γκέιμπλ στο τέλος του έργου αλλά η ατάκα της Βίβιαν Λη «As God is my witness, I’ll never be hungry again». Εκατομμύρια άνθρωποι, στη Γάζα και σε όλο τον κόσμο, το λένε καθημερινά. Να είστε καλά.)

Η Vivien Leigh στη Λωρίδα της Γάζας