Επί Ξηρού ακμής η κυβέρνηση

wpid-20150417085416

Οι (τότε) Πρόεδροι Κ. Παπούλιας και Βλ. Πούτινς και οι Πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Σ. Στανισέφ, κατά την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό πετρελαίου Μουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Από τον Ian Ford

Ο Αλέξης Τσίπρας φορώντας το κράτος του συνεπιβάτη στην μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού καθ΄ οδόν για την Ραφήνα ήταν μια από τις αγαπημένες διαδρομές του σημερινού πρωθυπουργού.

Οι μυστικές συναντήσεις του με τον Κώστα Καραμανλή αποτελούσαν για τον σημερινό πρωθυπουργό ένα πολύτιμο οδηγό επιβίωσης για τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας του. Ο Κώστας Καραμανλής ποτέ δεν έκρυψε την δυσφορία του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε ότι αφορά την Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα πιστεύει ότι τον έριξαν οι Αμερικανοί.

Είναι ένα από τα πολλά κοινά που έχουν οι δύο άνδρες. Και να που ο Αλέξης Τσίπρας στους πρώτους κιόλας μήνες της πρωθυπουργίας του ανοίγει κι αυτός με την σειρά του μέτωπο με τις ΗΠΑ. Κι αυτή την φορά δεν είναι αιτία μόνο ο περίφημος αγωγός Greek Stream αλλά ο Σάββας Ξηρός και η απόφαση της κυβέρνησης να τον απελευθερώσει -έστω και σε κατ΄ οίκον περιορισμό με το περίφημο βραχιολάκι.

Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την οργή τους «αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή, δήλωσε ο Τζον Κέρι υποδεχόμενος τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Τις τελευταίες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανασύρει από την μνήμη του τις νουθεσίες του Κώστα Καραμανλή. Τότε που τον συναντούσε μυστικά στην Ραφήνα. Διαισθάνεται ότι θα μπορούσε να έχει την ίδια τύχη με τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος είδε ξαφνικά μπροστά του στον Εβρο, όπου βρισκόταν για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας συνοδευόμενο από τον τότε Αμερικανό Πρέσβη και σωματοφύλακες.

-Κε Πρόεδρε, οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν τα ζωτικά συμφέροντά τους στην περιοχή…

είχε πει τότε ο Αμερικανός υπουργός προκαλώντας κρύο ιδρώτα στον Ελληνα πρωθυπουργό και την συνοδεία του.

Αργότερα το περιοδικό «Επίκαιρα» θα περιέγραφε το οδοιπορικό της πτώσης της τότε κυβέρνησης η οποία στο μεταξύ είδε την Πελοπόννησο να παραδίδεται στις φλόγες και την Αθήνα να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Μέσα από μια καλά οργανωμένη τακτική παρεμβάσεων στην πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σπέκχαρντ προετοίμαζε το έδαφος για την «αποκαθήλωση» του κ. Καραμανλή και την «επική», καθώς φάνηκε προεκλογικά το 2009, άνοδο του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι μεθοδεύσεις του κ. Σπέκχαρντ προκύπτουν και επισήμως από σωρεία απορρήτων τηλεγραφημάτων του πρώην πρέσβη προς την Ουάσιγκτον που είδαν το φως της δημοσιότητα από τα «Επίκαιρα».

Σύμφωνα με ένα από τα πιο ενδεικτικά των Αμερικανικών βλέψεων τηλέγραφήματα του κ. Σπέκχαρντ, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αγωνιούσαν ιδαιτέρως για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009. «Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές» σημείωνε με ανακούφιση στο ενημερωτικό σημείωμά του προς την Ουάσιγκτον, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συμπληρώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον SouthStream, που τόσο «έκαιγε» τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά ζούσε  με την ανησυχία της ελληνορωσικής προσέγγισης που επιθυμούσε ο κ. Καραμανλής, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή και απειλούσε να βάλει τέλος σε ένα έργο ζωτικής σημασίας για εκείνη, την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν απολύτως ελεγχόμενο δρόμο, αυτόν του αγωγού TGI.  Βασικός στόχος των ΗΠΑ στην Ελλάδαδεν ήταν άλλος παρά να εγκαταλείψει η κυβέρνηση Καραμανλή τα κοινά ενεργειακά της σχέδια με τη Ρωσία.

Τα «Επίκαιρα» απεκάλυπταν πλήθος απόρρητων σημειωμάτων της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία αποδεικνύουν με λεπτομέρειες το πώς εργάστηκαν οι Αμερικανοί για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή.

Σε ορισμένα τηλεγραφήματα μάλιστα γίνεται ευθέως λόγος για «προειδοποιήσεις» που δέχτηκαν Έλληνες αξιωματούχοι από Αμερικανούς συναδέλφους τους και την εκδήλωση «αντίμετρων» στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αμερικανικών πιέσεων προς τη χώρα μας. Και όλα αυτά, προκειμένου να πειστεί η τότε ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή να μην θέσει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, τον Απρίλιο του 2008 και να κόψει τον επιτέλους τον ομφάλιο λώρο του επιχειρείν με την Ρωσία.

Η τύχη του Καραμανλή, ο οποίος κατέληξε θαμώνας στις ταβέρνες της Ραφήνας (όπως και εκείνη του αγωγού), είναι γνωστές.

Να δούμε εάν η ιστορία θα επαναληφθεί αυτή τη φορά με θύμα τον σημερινό πρωθυπουργό…

http://kourdistoportocali.com/post/43012/karamanlis