Ενάμισι εκατομμύριο πολιτών που αρνήθηκαν να πάνε στις κάλπες απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα

wpid-wp-1443071964300.jpeg

Το fast track μπορεί να μην λειτούργησε στις επιχειρήσεις, υπήρξε όμως ως διαδικασία τόσο στη διεξαγωγή των  εκλογών, όσο και στην ορκωμοσία της νέας, με την γνωστή συνταγή του περασμένου Ιανουαρίου, κυβέρνησης.

Έτσι μετά από οκτώ μήνες, έχουμε και πάλι μια ακόμη κυβέρνηση με τον ίδιο συνδυασμό των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το ερώτημα, που τίθεται είναι πως θα διαχειριστεί από εδώ και πέρα ο Α. Τσίπρας την εξουσία, πόσο σοφότερος έγινε από την πρώτη σύντομη περίοδο της πρωθυπουργίας του, κι αν τα βαρίδια που ξεφορτώθηκε θα τον βοηθήσουν σε μια νέας μορφής και άλλου τύπου διακυβέρνηση.

Τα πραγματικά δύσκολα να είναι μπροστά μας, μια και το νέο μνημόνιο είναι εμπροσθοβαρές, που σημαίνει απλά και πρακτικά,  ότι πάνω από  το 50% των μεταρρυθμίσεων πρέπει να εφαρμοσθούν στους επόμενους τρεις μήνες.

Αυτό σημαίνει αντιδράσεις από όσους θίγονται από τη μια πλευρά και πρόσωπα αποφασισμένα να υλοποιήσουν το πρόγραμμα στους υπουργικούς θώκους από την άλλη. Και το κυριότερο πολιτική βούληση να αλλάξουν πολλά από τα κακώς κείμενα.

Αξιωματούχος της τρόικα έλεγε Έλληνες συνομιλητές του, ότι ανάπτυξη, άρα και μείωση της ανεργίας, δεν πρόκειται να υπάρξει, αν το σημερινό τριτοκοσμικό κράτος δεν εκσυγχρονισθεί.

Άρα απλά και πρακτικά χρειάζονται  ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Η προεκλογική φράση του  Α. Τσίπρα για «δημοκρατική αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, ήταν ασαφής και άφηνε περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες.

Αν δεν υπάρξει μια σοβαρή αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης  της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και του πολίτη από το δημόσιο, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι μνημονιακές υποχρεώσεις σε καυτά θέματα, όπως η αγορά εργασίας το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών κ.α. που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα φορολογικά, που θα επιπέσουν επί δικαίων και αδίκων . Είναι απορίας άξιο, πως θα χειριστεί αυτά τα θέματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά την   ανανέωση της εντολής από το εκλογικό σώμα.

Σπουδαίο ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα  που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Παρά την πλειοψηφία των 155 εδρών, που συγκεντρώνει το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα χρειαστούν ευρύτερες συναινέσεις στην ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. Για να δημιουργηθεί ένα άτυπο μέτωπο συναίνεσης,  η νέα κυβέρνηση οφείλει να ξαναδεί το νομοσχέδιο για την παιδεία καθώς και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Μια αλλαγή πλεύσης σε αυτά τα θέματα, θα βοηθήσει σε μια άτυπη, αλλά πολύ χρήσιμη συναίνεση.

Με δεδομένο ότι από ευρωπαϊκής πλευράς έχει γίνει γνωστό σε όλους τους τόνους, ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την χώρα μας, προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το φορτίο που αναλαμβάνει είναι ιδιαίτερα βαρύ και τα όσα πρέπει να γίνουν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πολλά, πάρα πολλά.

Γι αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να κινηθούν, όχι με βάση τα γνωστά μας μικροκομματικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την σωτηρία της πατρίδας και την ευημερία, στο βαθμό του δυνατού, των πολιτών.

Εξάλλου το ενάμισι εκατομμύριο πολιτών που αρνήθηκαν να πάνε στις κάλπες σε σχέση με τις εκλογές του 2009 και 770.000 χιλιάδες από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, είναι ένα τεράστιο θέμα, μια και όλο και περισσότεροι πολίτες, απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

http://kourdistoportocali.com/post/47057