Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα στο Eurogroup – Πώς ο Τσίπρας μπορεί να σώσει το Σαμαρά.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έχουν στα χαρτιά τους τρία σενάρια για την Ελλάδα, τα οποία θα συζητήσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup σύμφωνα με το Reuters.

Το πρώτο σενάριο θέλει τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιστρέφονται στον EFSF, τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό. Η Ελλάδα θα πρέπει αργότερα να αιτηθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Το τηλεγράφημα του Reuters αναπτύσσει τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξηθούν τα κεφάλαια που αποτελούν απόθεμα για την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή οι όροι και προϋποθέσεις για την παροχή τους θα επιβληθούν από τον ΕΜΣ. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι πιστωτές μας να διακόψουν τη γραμμή στήριξης αν κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τους όρους. Ουσιαστικά καμία διαφορά από τη σημερινή κατάσταση αφού θα βρεθούμε πάλι σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης. Προφανώς η κυβέρνηση απεύχεται αυτό το σενάριο γιατί πολύ απλά δεν θα έχει κανένα λόγο να μην καταρρεύσει αν αναγκαστεί να υπογράψει μια νέα συμφωνία μετά τις εξαγγελίες για έξοδο στις αγορές και το «όχι άλλα μέτρα».

Το δεύτερο σενάριο προτείνει τα 11,4 δις του Ταμείου ΧΣ να διατεθούν με τρόπο ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν και στην εξυπηρέτηση του χρέους εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση τα 11,4 θα παραμείνουν ως έχουν χωρίς τη δυνατότητα αύξησης. Και πάλι θα υπάρχει το ενδεχόμενο παύσης της παροχής των χρημάτων σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτυγχάνει να πιάσει τους στόχους της.

Το τελευταίο σενάριο αφορά την προσφορά μιας περιόδου χάριτος προς την Ελλάδα, κατά την οποία θα παραταθεί το σημερινό πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ικανοποιήσει τους όρους που απαιτούνται για να της παρασχεθεί η τελευταία δόση του προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση απλά η Ελλάδα δε βγαίνει από το μνημόνιο.

Ο Τσίπρας σανίδα σωτηρίας για Σαμαρά;

Σε καθένα από τα παραπάνω σχέδια, οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα βρεθούν στον τοίχο, αφού όποιο και αν εφαρμοστεί δε θα μπορέσουν να κρατήσουν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης η οποία βρίσκεται ήδη σε ραγδαία πτώση. Αυτό που όμως φαντάζει οξύμωρο είναι ότι αν ο Σαμαράς δεχτεί την πρόταση Τσίπρα για μη διενέργεια καμιάς συμφωνίας με τους εταίρους πριν από την ανανέωση της κυβέρνησης μετά από συμφωνημένες πρόωρες εκλογές, κάτι που μπορεί να συνδυαστεί με το τρίτο σενάριο, θα καταφέρει να σωθεί από το ενδεχόμενο να καταντήσει να ηγείται μιας από τις πιο αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

[www.rizopoulospost.com]