Επιστολές Μίσους και Δακρύων Τσίπρα και Παπαδημούλη

wpid-wp-1459705502007.jpeg

Αφού τους ξεχέσαμε-κάποιοι όπως ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal υποστηρίζουν, ότι η ελληνική πλευρά εμπλέκεται και σε Υποκλοπές-στέλνουμε επιστολές και ικετεύουμε την βοήθειά τους.

Μάλιστα ακόμη και το περιεχόμενο των επιστολών που απέστειλαν οι κ.κ. Τσίπρας και Παπαδημούλης σε Λαγκάρντ και Ευρωπαίους εταίρους εξακολουθεί να είναι ξεχεστήριο για έναν (IMF) εκ των δανειστών μας και ιδιαίτερα εκείνον που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε σαν άλλοθι για την ελάφρυνση του χρέους μας.

Aπό χθες βράδι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Μνημόνια της Ελλάδος ζουν την συναρπαστική εμπειρία Υποκλοπών και ξεκατινιάσματος των θεσμών της Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι για μια ακόμη φορά το προβληματικό κράτος που παρά τα τρις ευρώ που έλαβε από το 1974 σαν ενισχύσεις από τους Ευρωπαίους κατάφερε και χρεοκόπησε με την αξία της.

Η επιστολή του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.

Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.

Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά από σχετική συνεννόηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς, τους Προέδρους όλων των Πολιτικών Ομάδων (πλην της Μ. Λεπέν), καθώς και στον Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του Ελληνικού προγράμματος (FAWG) κ. Ρ. Γκουαλτιέρι.

Η επιστολή κοινοποιείται, επίσης, σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ΕCON), καθώς και σε όλα τα μέλη της σχετικής Ομάδας Εργασίας (FAWG), που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του προγράμματος της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής στα ελληνικά και στα αγγλικά

Αξιότιμε Πρόεδρε Μάρτιν Σουλτς,

Αξιότιμε κε Γκουαλτιέρι και Πρόεδροι πολιτικών ομάδων,

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μας γεννούν βαθύτατη ανησυχία.

Χρειάζεται από την πλευρά μας μια ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απρίλιου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

Είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου. Είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και σχεδιάζουν τη δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει και εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, συμμετέχοντας στις συνομιλίες και δείχνοντας πάντοτε καλή πίστη. Περιμένουμε την ίδια στάση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι να βάζουμε τεχνητά εμπόδια.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Dear President Schulz,

Dear Mr Gualtieri,

Recent Wikileaks revelations of IMF officials’ exchanges on the Economic Program of Greece, which refer to exerting pressure on Greece, EU member states and European Institutions, are a cause for great concern.

A unified and clear stance is necessary vis a vis any attempts to undermine our efforts to implement the economic program. We need a rapid and successful conclusion of the first review of the program according to the schedule and framework agreed between the Greek government and the European institutions, during the teleconference of the EuroWorking Group, on 1 April. To that end your contribution is essential.

There is an urgent need for the IMF to clarify to what extent positions expressed in the aforementioned revelations reflect IMF policy and intentions. It is more than worrying for economic stability in Greece and Europe, that specific circles seem to be planning unnecessary delays in the conclusion of the first review, believing that only a credit event in Greece will lead to concessions by Greece, the EU institutions and the EU member states. This jeopardizes economic and political stability, in a period when Europe faces enormous challenges such as economic, refugee and security crises, as well as the referendum in the UK.

Greece has honoured the July Agreement by implementing numerous, significant and unprecedented reforms and participates in relevant talks in good faith. We expect the same from all parties involved. Now is the time to enhance efforts -not create artificial obstacles- for the successful and sustainable conclusion of the review, which will give new impetus to the Greek economy and new positive perspectives to the Greek society.

Υours sincerely,

Dimitris Papadimoulis
Vice President of the European Parliament & Head of the SYRIZA delegation in the European Parliament.

image

http://kourdistoportocali.com/news-desk/epistoles-misous-ke-dakryon-tsipra-ke-papadimouli/